Cursus: “Een meer specifieke kijk op het lichamelijk functioneren van paard en ruiter”

 

Deze cursus is met name gericht op instructeurs maar ook interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in het lichamelijk functioneren van zowel paard als ruiter.


Verschillende items komen aan bod, zoals anatomie, beoordelen van een paard in stand en beweging, waarbij je een uitspraak leert doen over hoe het paard functioneert, het eerder herkennen van klachten en hoe belastbaar het paard is voor training. Ook besteden we aandacht aan basis palpatie waarbij aandacht wordt besteed aan wat normaal of afwijkend is. Verder leert de cursist hoe een paard beweegt onder het zadel, wat is de rol van de ruiter en hoe je makkelijker problemen herkent.


Een leerzame cursus opgebouwd uit 6 lessen van ongeveer 2 uur op de (woensdag)avonden van 19- 21 uur en twee zaterdagen waarbij we alle geleerde theorie in de praktijk gaan brengen zodat het meteen kan worden meegenomen in de paardrijlessen.


Koffie/thee en iets lekkers zijn bij de prijs inbegrepen.


Na deze cursus is de cursist in staat om een paard en zijn ruiter in hun lichamelijke functioneren beter te beoordelen en problemen eerder te signaleren, ook  is er aandacht voor hoe je deze items beter kunt beïnvloeden in onder andere de trainingen.


In deze cursus wordt een combinatie gemaakt tussen theorie en praktijk onderdelen en zal er veel uitgelegd worden aan de hand van praktijkvoorbeelden. Er zal veel ruimte zijn voor het stellen van vragen en overleg met elkaar.


De cursus wordt met name gegeven door Erik-Jan van der Eijk, humaan fysio- manueeltherapeut en fysiotherapeut en chiropractor (FES) voor paarden. (Bekken)fysiotherapeut Karen Wientjens en paardenarts Robrecht vanHoutte zullen ook weer een bijdrage leveren.


Deze cursus is geaccrediteerd door de KNHS en dus open voor alle leden. Na deelname ontvangt de cursist een certificaat.


Kosten voor deze cursus bedragen 600 euro. De cursist ontvangt een map met alle presentaties.


Voor vragen of een uitgebreidere cursus beschrijving kunt u mailen naar info@fysiotherapiegrave.nl


Aanmelden kan via mail info@fysiotherapiegrave.nl of telefonisch 0486-474753

Wij verzorgen regelmatig informatieavonden en clinics. Deze kunnen gericht zijn op zowel het paard als de ruiter en is naar wens in te richten! Ook zijn deze clinics mogelijk in combinatie met de sportpsycholoog. Vraag naar de mogelijkheden en tarieven via mailadres info@fysiotherapiegrave.nl of via het contactformulier.


Binnenkort organiseren wij samen met sportpsycholoog Benedict Koopmans een exclusief weekend waarbij we het hele weekend in gaan op het (lichamelijk) functioneren van het paard en van de ruiter. Er zullen verschillende informatieve lezingen worden gehouden door verschillende professionals, waarbij een combinatie wordt gemaakt van theorie en praktijk. Iedere deelnemer wordt geholpen in trainingen op het paard nadat zowel paard en ruiter lichamelijk zijn onderzocht.  Daarnaast krijgt iedere deelnemer een gesprek en training van de sportpsycholoog. Er zullen voor iedere deelnemer doelstellingen worden geformuleerd om tot meer plezier en verbeterde vaardigheden te komen. Dit weekend is inclusief overnachting en maaltijden enz. Meer informatie volgt nog op de site en onze social media kanalen. Mochten er vragen zijn, zijn wij te bereiken via mail: info@fysiotherapiegrave.nl, telefonisch 0486-474753 en het contactformulier op deze site